Hoeveel Nederlanders zitten in het buitenland in de gevangenis voor drugs?

Op 1 april 2017 zaten 1997 gedetineerden vast in het buitenland (1). 52% zat vast vanwege een drugsdelict. 48% is gearresteerd om verschillende redenen waaronder diefstal, moord, geweldpleging, mensenhandel, zedendelicten en oplichting.

Van de totale groep zitten de meesten achter de tralies in Europa en dan met name in Duitsland (432), Frankrijk (199), het Verenigd Koninkrijk (192), Spanje (187) en België (113). Daarnaast verblijven veel Nederlanders in een cel in de VS (88), Turkije (74), Peru (54) en Marokko (31).

Het Nederlandse Beleid

Als iemand gepakt wordt in het buitenland kan Nederland niet veel doen. Diegene valt altijd onder de rechtspraak van het land waar diegene is gepakt.

Nederland heeft een beperkt budget om Nederlanders die vast zitten te helpen. Doel is het volgen van het proces, de medische situatie van de gevangene en de detentie-omstandigheden. Rechtsbijstand moet in de regel zelf betaald worden. Bij ter dood veroordeelden wordt de rechtbijstand door het ministerie van Buitenlandse Zaken betaald.

Als mensen veroordeeld zijn krijgen zij een basispakket. Dit pakket bestaat uit informatie over de inzet van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en van derde partijen. Het ministerie heeft een lijst opgesteld van landen die aan bepaalde voorwaarden voor detentie-omstandigheden voldoen. Bij deze landen zal een ambassademedewerker de gevangene bezoeken, en krijgt de gevangene per schrift informatie over de consulaire bijstand.  In de andere landen gelden er andere omstandigheden, en zal er indien gewenst vaker een bezoek plaatsvinden van een ambassademedewerker. Gevangenen buiten Europa krijgen ook een maandelijkse gift van €30 per maand.

Straffen in het buitenland

In het buitenland wordt drugbezit veel harder aangepakt dan in Nederland. Rechters in het buitenland letten meestal niet op verzachtende omstandigheden. Ze kijken naar de feiten: wat voor drugs zijn er gesmokkeld, hoeveel en hoe. In de meeste landen is men schuldig tot het tegendeel bewezen is. Bij drugssmokkel is het vrijwel niet te bewijzen dat iemand niks van het transport afwist.

Straffen

Enkele voorbeelden van veroordelingen in het buitenland voor drugssmokkel:

  • gepakt met 800 gram heroïne in Venezuela betekende 15 jaar gevangenisstraf
  • gepakt met 619 gram cocaïne in het Verenigd Koninkrijk betekende 7 jaar gevangenisstraf
  • gepakt met 2900 xtc-pillen in Roemenië betekende 17 jaar gevangenisstraf (2)

Mensonwaardige omstandigheden

De omstandigheden in de gevangenissen in het buitenland veel slechter dan hier. Men moet de cel delen met meerdere gedetineerden, er zijn slechte sanitaire voorzieningen en het eten is eenzijdig. Soms zijn de omstandigheden ronduit mensonwaardig. Zo zijn in Thailand handen en benen de eerste maanden geketend. In sommigen landen slaapt men met 35 gevangenen in 1 kleine cel. Ook is er vaak veel geweld.

Bron

  1. Kamerbrief: Jaarlijkse rapportage over Nederlandse gedetineerden in het buitenland (Motie Pechtold 32500-V, nr 137) – peildatum 1 april 2017, Rijksoverheid
  2. Ministerie van buitenlandse zaken

 

Versie: juli 2020